Starlink Malaysia:Cara Daftar,Pakej Internet dan Harga langganan

Starlink Malaysia merupakan pakej internet baru yang di tawarkan oleh SpaceX sebuah syarikat aeroangkasa Amerika Syarikat.

Starlink ialah satelit internet yang dikendalikan oleh syarikat aeroangkasa Amerika SpaceX, yang dicipta bagi menyediakan liputan akses Internet satelit ke lebih 60 negara dan baru-baru ini ia telah membuka perkhidmatan mereka ke Malaysia.

Apakah Starlink Malaysia?

Starlink Malaysia merupakan kerjasama Spacex dengan Malaysia untuk memberi liputan akses Internet satelit yang lebih luas terutama di kawasan pendalaman.

Berikutan perjumpaan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Elon Musk yang merupakan ceo SpaceX pada 14 Julai 23 lepas,SpaceX telah berjaya mendapatkan Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan bagi menyediakan perkhidmatan internet di Malaysia.

Starlink merupakan buruj satelit pertama dan terbesar di dunia yang menggunakan orbit Bumi untuk menyampaikan internet jalur lebar yang mampu menyokong penstriman, permainan dalam talian, panggilan video dan banyak lagi.

Perkhidmatan Starlink sangat sesuai untuk kawasan pendalaman dan terpencil serta kawasan luar bandar yang tidak mempunyai rangkaian internet atau sukar mendapat sambungan internet.

Cara daftar/Langgan

Untuk membuat langganan dan daftar,anda boleh ikuti cara berikut:

 1. Pergi ke laman rasmi Starlink
 2. Masukkan alamat anda.
 3. Lengkapkan maklumat anda dan maklumat penghantaran
 4. Lakukan Pembayaran.

NOTA: Sebanyak RM100 akan di caj kepada pelanggan bagi kos penghantaran dan pengendalian. Masa penghantaran dijangka antara satu hingga dua minggu.

Boleh juga baca: Cara daftar AKPK untuk bantu selesaikan hutang

Pakej dan Harga Langanan

Terdapat 2 Pakej yang di tawarkan mengikut kesesuaian dan tujuan penggunaan.Menurut SpaceX kelajuan yang di tawarkan sekitar 100Mbps bagi kedua-dua versi.

Makluman: Perkhidmatan ini tidak ada kontrak dan anda perlu pasang sendiri kit alatan yang akan dibekalkan sekali dengan pembelian anda

2 Langanan yang boleh anda pilih ialah:

 1. Versi Standard
  • Dijual dengan harga RM2,300.
  • Sesuai untuk pengguna kediaman dan aplikasi internet setiap hari.
  • RM220 sebulan untuk servis.
 2. Versi Berprestasi Tinggi
  • Dijual dengan harga RM11,613
  • Buat pengguna kuasa tinggi dan aplikasi perusahaan.
  • RM220 sebulan untuk servis.

NOTA : Kit berprestasi tinggi menawarkan rintangan cuaca yang lebih baik, kelajuan tiga kali lebih baik pada suhu melebihi 35°C dan jarak penglihatan yang lebih baik, terutamanya di kawasan yang mempunyai halangan yang tidak dapat dielakkan.

Anda boleh mencuba perkhidmatan internet Starlink selama 30 hari dan memulangkan perkakasan untuk bayaran balik penuh jika mereka tidak berpuas hati dengannya.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut,boleh rujuk melalui :

Laman Rasmi Starlink

Leave a Comment

Jom Share Pada mereka yang belum Baca!

Post Image
TUTUP
Share via